Keganasan Rumah Tangga

Mendapatkan Bantuan

Bagaimanakah untuk menyelamatkan diri sendiri atau orang lain yang telah didera?

Dapatkan Bantuan Perubatan

 1. Jika anda cedera, pergi ke Jabatan Kecemasan & Trauma hospital kerajaan terdekat untuk rawatan perubatan. Anda akan dirawat di bilik persendirian yang dipanggil Pusat Krisis Bersepadu (OSCC).
 2. Sekiranya terdapat kaunter polis, beritahu pegawai polis bahawa anda adalah mangsa keganasan rumahtangga yang memerlukan rawatan perubatan; mereka akan memberi anda Borang 59 di mana doktor akan mencatatkan kecederaan.
 3. Anda tidak perlu mendapatkan laporan perubatan anda. Jika anda mahu berbuat demikian, anda perlu membayar RM40 dan boleh mengambil masa sehingga 2 bulan sebelum dihantar kepada anda.
 4. Sekiranya keganasan berlaku pada waktu malam dan anda tidak dapat pergi selepas rawatan perubatan, anda boleh meminta jururawat untuk membiarkan anda bermalam di wad yang selamat.

Dapatkan Bantuan daripada NGO

 1. Hubungi mana-mana organisasi wanita seperti WCC untuk mendapatkan bantuan. Kami menyediakan kaunseling segera semasa tempoh krisis ini.
 2. Pekerja sosial kami boleh menemani anda ke balai polis, hospital, dan jabatan kebajikan masyarakat sekiranya perlu.
 3. Anda boleh mendapatkan perlindungan sementara untuk diri sendiri dan anak-anak anda dari WCC.
 4. Jika anda merasakan anda dan kehidupan anak anda dalam bahaya, rancang sekarang untuk masa kecemasan. Sentiasa mempunyai pelan keselamatan.

Dapatkan Perlindungan Kecemasan

 1. Jika anda memerlukan perlindungan kecemasan, anda boleh menghubungi Talian Nur di 15999 atau pergi terus ke Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) di daerah anda, memaklumkan pegawai yang anda ingin mendapatkan Perintah Perlindungan Kecemasan (EPO). Laporan polis tidak diperlukan dalam permohonan EPO.
 2. Seorang pegawai JKM yang diberi kuasa akan menemubual anda, mengisi borang yang berkaitan untuk anda, dan akan mengeluarkan EPO untuk anda. EPO akan sah selama 7 hari sahaja dan tidak boleh diperbaharui. Anda boleh menentukan punca tindakan seterusnya dalam tempoh 7 hari.

Buat Laporan Polis

 1. Pergi ke mana-mana balai polis dan membuat laporan polis. Dalam laporan polis, tulis butiran bagaimana pasangan / pasangan anda mendera anda dalam bahasa yang anda paling selesa. Nyatakan kejadian dengan jelas – termasuk tarikh dan masa penderaan.
 • Bila: Bilakah ia berlaku?
 • Di mana: Di mana ia berlaku – lokasi?
 • Apa: Apakah kejadian itu?
 • Siapa: Siapa yang terlibat?
 • Bagaimana: Bagaimana keadaannya berlaku?
 • Kesan: Apakah kesannya kepada anda selepas kejadian (lebam, kecederaan dll)?
 1. Pegawai Polis meja depan akan merujuk anda kepada Pegawai Penyiasat (IO) di Bahagian Siasatan Seksual, Wanita dan Kanak-kanak (D11) balai polis daerah di mana anda membuat aduan anda.
 2. IO akan mengambil butiran kejadian tersebut; ini dipanggil pernyataan polis yang digunakan untuk menyiasat kes itu.
 3. Anda perlu membayar dan menyimpan salinan laporan yang mendokumenkan insiden untuk rekod anda sendiri (kos laporan RM4).
 4. Jika anda takut keselamatan diri anda dan anak-anak anda atau menghadapi keganasan lagi dari pasangan anda, beritahu IO bahawa anda ingin mendapatkan Perintah Perlindungan Interim (IPO). Sekiranya IO bersetuju bahawa anda perlu mempunyai IPO, dia akan memberikan surat rujukan kepada anda. Ambil surat ini untuk Kebajikan Jabatan Kebajikan Masyarakat yang akan membantu memohon IPO di Mahkamah Majistret.
 5. Mintalah IO untuk memohon IPO untuk ahli keluarga anda yang lain, terutamanya anak-anak anda jika anda takut untuk keselamatan mereka juga.
 6. IO akan memanggil pendera (suspek) untuk siasatan dan merakamkan kenyataannya.
 7. Jika anda ingin mengeluarkan barang anda dan anda terlalu takut pulang ke rumah, anda boleh meminta IO menghantar pegawai polis untuk mengiringi anda untuk mengambil barang-barang anda.
 8. Anda boleh mendapatkan Perintah Perlindungan (PO) apabila suspek didakwa di mahkamah.

Memohon perintah perlindungan

Perintah Perlindungan Kecemasan (EPO)

Perintah Perlindungan Kecemasan (EPO) diperkenalkan di bawah Akta Keganasan Rumah Tangga (Pindaan) 2017. Mana-mana mangsa yang mempunyai risiko untuk dicederakan secara fizikal atau telah didera secara fizikal boleh memohon EPO dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) di daerah anda . EPO akan dikeluarkan oleh Pegawai Kebajikan Masyarakat yang diberi kuasa pada bila-bila masa (24 jam). EPO hanya boleh digunakan selama 7 hari dan tidak boleh diperbaharui. Mangsa tidak perlu membuat laporan polis untuk memohon EPO.

Perintah Perlindungan Interim (IPO)

Perintah Perlindungan Interim (IPO) adalah ciri penting dalam Akta Keganasan Rumah Tangga 1994. IPO menawarkan perlindungan undang-undang sementara bagi mangsa, anak-anak dan saudaranya. IPO adalah perintah mahkamah untuk menghentikan suami, ibu bapa atau saudara yang kasar, daripada melakukan tindakan keganasan terhadap mangsa. IPO adalah sementara dan sah selagi siasatan dilakukan oleh pihak polis. IPO sering menjadi penghalang yang kuat untuk keganasan selanjutnya.

Perintah Perlindungan (PO)

IPO akan tamat tempoh apabila siasatan selesai. Sekiranya, selepas penyiasatan polis selesai, tertuduh dikenakan kesalahan yang termasuk dalam lingkungan keganasan rumah tangga, mahkamah boleh mengeluarkan Perintah Perlindungan. Skop PO adalah lebih tinggi daripada IPO disebabkan oleh peruntukan tambahan yang mungkin dilampirkan pada perintah itu. Seksyen 5 Akta Keganasan Rumah Tangga membolehkan mahkamah untuk:

 • Untuk menghentikan lagi keganasan rumah tangga terhadap mangsa
 • Untuk menghalang pesalah atau pesalah yang dituduh menghasut orang lain untuk melakukan keganasan rumah tangga terhadap mangsa

Jabatan Kebajikan Masyarakat

 1. Pegawai kebajikan yang diberi kuasa di Jabatan Kebajikan Masyarakat di daerah anda boleh mengeluarkan EPO untuk anda tanpa perlu membuat laporan polis.
 2. Jika anda memilih untuk membuat laporan polis dan jika Pegawai Penyiasat menilai bahawa anda memerlukan IPO, anda perlu pergi ke Jabatan Kebajikan Masyarakat di daerah anda dengan surat rujukan dari polis.
 3. Pegawai Kebajikan akan membantu anda menulis laporan dan memfailkannya di Mahkamah Majistret.
 4. Pegawai Kebajikan akan menetapkan temujanji untuk anda pergi ke Mahkamah Majistret untuk memohon IPO.
 5. Pegawai Kebajikan akan menghubungi suami / isteri anda untuk menganjurkan kaunseling jika perlu.

Mahkamah Majistret

 1. Majistret akan menemubual anda tentang kes anda.
 2. Majistret akan mengeluarkan lima salinan IPO; setiap jabatan yang terlibat akan menerima satu dan pihak polis akan memberi salinan pada penyalahguna.
 3. Apabila anda mendapat salinan IPO, fotokopi dan simpan kedua-dua salinan IPO di tempat yang selamat.
 4. Menurut prosedur polis, IPO mesti disampaikan kepada penyalahguna dalam tempoh 7 hari.
 5. Pelanggaran terhadap IPO / Pelanggaran perintah Mahkamah: Jika pelaku terus mengganggu anda, anda dapat mengajukan laporan polisi lain dan memberitahu IO anda untuk mengambil tindakan selanjutnya.
 6. Ingat untuk memeriksa sama ada IPO anda masih sah. Jika tidak, anda perlu menjalani keseluruhan proses sekali lagi untuk mendapatkan Perintah Perlindungan (PO) baru.

Meninggalkan Pasangan

Anda dan juga keselamatan anak-anak anda adalah perkara yang paling penting. Sekiranya anda berada dalam situasi keganasan rumah tangga, adalah perlu untuk anda:

 1. Memastikan anda mempunyai nombor telefon penting untuk anda dan anak-anak anda seperti polis, saudara, rakan, dan ngo.
 2. Kawan atau jiran yang anda boleh maklumkan tentang penderaan. Minta mereka memanggil polis jika mereka mendengar bunyi yang tidak menyenangkan daripada keganasan yang berlaku.
 3. Anda perlu tahu bagaimana untuk keluar dari rumah anda dengan selamat. Berlatih untuk mencari cara untuk keluar.
 4. Memastikan apa-apa objek atau senjata berbahaya dari rumah dapat dibuang atau dihapuskan. Walaupun anda tidak merancang untuk keluar, fikirkan di mana anda boleh pergi. Fikirkan bagaimana anda boleh pergi ke tempat yang selamat. Menyiapkan beg untuk keluar dari rumah lebih awal (lihat senarai semak).
 5. Sembunyikan bag tersebut di mana ia mudah untuk anda dapatkan.
 6. Menyusun lebih banyak pelan keselamatan untuk diri anda.

Sekiranya anda mempertimbangkan meninggalkan pendera dan rumah anda, fikirkan tentang:

 1. Dua tempat yang anda boleh pergi jika anda meninggalkan rumah anda.
 2. Orang yang boleh membantu anda jika anda meninggalkan rumah anda. Fikirkan tentang orang yang akan menyimpan beg untuk anda. Fikirkan tentang orang yang mungkin memberi pinjaman kewangan kepada anda.
 3. Membuka akaun bank atau mendapatkan kad kredit baru dan anda sebagai penama.
 4. Bagaimana anda boleh membawa anak-anak anda dengan selamat. Ada kalanya apabila membawa anak-anak anda bersama anda, boleh membahayakan nyawa anda. Anda perlu melindungi diri anda supaya dapat melindungi anak-anak anda.
 5. Meletakkan satu beg yang anda gunakan setiap hari.Sembunyikan di mana ia mudah untuk anda dapatkan.

Sekiranya anda dan anak-anak anda merasa terancam dan anda perlu meninggalkan rumah, ingatlah petua-petua ini:

Simpan beg keperluan di tempat yang selamat dan tersembunyi di mana pendera tidak dapat menemuinya, seperti:

 • Kad pengenalan, sijil kelahiran, lesen memandu, sijil perkahwinan, sijil sekolah
 • Wang tunai, barang kemas, buku bank, kad ATM, kad kredit, pasport, polisi insurans
 • Pakaian dan kasut
 • Telefon bimbit, telefon dan buku alamat
 • Kunci – rumah, kereta, pejabat, peti deposit keselamatan

Rancang laluan keselamatan.
Sediakan pelan sekiranya anda terpaksa meninggalkan rumah secara tiba-tiba. Sekiranya pintu rumah dikunci, pastikan anda mempunyai kunci rumah untuk keluar dari rumah. Simpan nombor telefon penting dengan anda pada setiap masa. Ini termasuk keluarga dekat, kawan, polis dan hospital. Pertimbangkan adakah ketika itu adalah masa terbaik untuk pergi.

Rancang dengan teliti untuk membawa anak-anak anda dengan anda sekiranya anda membuat keputusan untuk pergi terutama jika mereka masih muda. Jika anda meninggalkan tanpa mereka, anda mungkin tidak mempunyai akses mudah kepada mereka selepas itu. Kadang-kadang pasangan anda boleh memaksa anda untuk kembali menggunakan anak-anak sebagai alasan.

Jika anda telah meninggalkan pendera anda, fikirkan mengenai:

 1. Mendapatkan Perintah Perlindungan Kecemasan (EPO) daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat.
 2. Mengemukakan laporan polis terhadap penderaannya.
 3. Mendapatkan Perintah Perlindungan Interim (IPO) dari mahkamah. Simpan salinan dengan anda sepanjang masa.
 4. Menukar kunci di rumah anda.
 5. Memberitahu rakan sekerja, sahabat dan jiran bahawa pendera anda tidak lagi hidup sebumbung dengan anda.
 6. Memberitahu orang yang menjaga anak anda nama orang
  yang dibenarkan untuk menjemput mereka. Jika anda mempunyai IPO yang melindungi anak-anak anda, berikan guru dan pengasuh mereka salinannya.
 7. Memberitahu seseorang di tempat kerja tentang apa yang telah berlaku. Minta untuk pejabat menapis panggilan anda. Fikirkan dan amalkan pelan keselamatan untuk tempat kerja anda. Gunakan pelbagai laluan untuk pulang ke rumah, jika boleh.
 8. Tidak melawat kedai-kedai yang sama yang anda lakukan semasa anda berada bersama pendera.

Memahami Keganasan Rumah Tangga

Keganasan rumah tangga adalah salah laku yang dilakukan oleh seseorang dalam keluarga. Orang yang melakukan keganasan rumah tangga cuba mengawal orang yang didera.

Dengan Akta Keganasan Rumah Tangga 1994, keganasan rumah tangga bukan lagi perkara peribadi tetapi kebimbangan masyarakat. Ia adalah jenayah di bawah Kanun Keseksaan. (Organisasi wanita Malaysia melobi selama hampir satu dekad sebelum Akta Keganasan Rumah Tangga diluluskan pada tahun 1994.)

Hari ini, wanita yang mengalami kecederaan boleh mendapatkan bantuan daripada polis, jabatan kebajikan, hospital dan NGO wanita serta mengambil tindakan terhadap pendera mereka.

Keganasan rumah tangga mengambil bentuk yang berbeza, termasuk:

 • Menampar
 • Menendang
 • Mencekik
 • Menghentak kepala seseorang ke dinding
 • Rogol, atau perbuatan seksual
 • Mengancam untuk menyakiti mangsa
 • Membuat seseorang merasa kecil, bodoh, atau tidak berguna dan
 • Memusnahkan harta untuk mengganggu mangsa.

Jenis-jenis Keganasan Rumah Tangga

Keganasan terhadap wanita boleh dikelaskan kepada beberapa jenis:

 • Penderaan fizikal
 • Menolak atau mendera seorang wanita
 • Mengurung atau menyekatnya mangsa keluar dari rumah
 • Menampar atau menggigitnya
 • Menendang, mencekik, atau memukulnya

Penderaan seksual

 • Memaksa seorang wanita untuk melakukan seks dengan orang lain atau memaksanya untuk menonton orang lain melakukan hubungan seks
 • Memaksa melakukan seks selepas memukulnya
 • Memaksa melakukan seks apabila dia sakit atau ketika membahayakan kesihatannya
 • Memaksa melakukan seks dengan tujuan mencederakan mangsa dengan objek atau senjata
 • Mengancam atau mencederakan mangsa dengan senjata

Penderaan emosi

 • Terus mengkritiknya, memanggil namanya dengan panggilan kurang baik, menjerit kepadanya
 • Memalukannya secara terbuka atau secara peribadi
 • Tidak mahu membenarkannya bersosial atau bergaul dengan sesiapa sahaja
 • Menghalang dia daripada bekerja, mengawal wangnya, membuat semua keputusan
 • Memanipulasi dia dengan pembohongan dan percanggahan konflik
 • Mengancam untuk menculik kanak-kanak jika mangsa melarikan diri
 • Mengganggu dan mengugut mangsa dengan tuduhan mangsa mempunyai hubungan dengan lelaki lain

Siapa Yang Terkesan Dengan Keganasan Rumah Tangga?

Mangsa

 • Harga diri yang rendah dan kekurangan keyakinan
 • Gangguan mental
 • Malu, rasa bersalah dan ketakutan
 • Pengasingan diri
 • Kemurungan atau terfikir untuk membunuh diri

Kanak-kanak

 • Ketakutan, tidak selamat, dan kebergantungan yang tinggi kepada ibu bapa
 • Kekecewaan dan kebimbangan
 • Masalah di sekolah (gred rendah, ponteng sekolah dan lain-lain)
 • Kemarahan yang mendalam (yang mungkin membawa kepada kelakuan ganas)

Pendera

 • Keluarga berantakan
 • Hukuman oleh undang-undang
 • Pepisahan / perceraian

Kitaran 3 Fasa
Kitaran keganasan adalah corak yang sering berlaku apabila seorang wanita didera oleh suami atau rakannya.

Walaupun pengalaman setiap wanita mungkin berbeza, kitaran menunjukkan fasa yang cenderung berlaku dalam keganasan rumah tangga.

Keganasan rumah tangga sering mengikuti kitaran tiga fasa:

Kitaran keganasan boleh berlaku beratus-ratus kali dalam hubungan yang tidak sihat. Jumlah kitaran boleh mengambil masa dari beberapa jam hingga satu tahun atau lebih untuk diselesaikan. Adalah penting untuk diingat bahawa tidak semua hubungan keganasan rumah tangga sesuai dengan kitaran. Seringkali, apabila masa berlalu, peringkat ‘bulan madu’ hilang.

Mengapa pendera memilih untuk melakukan keganasan?

Kuasa dan Kawalan
Pendera biasanya mementingkan diri sendiri dan mengabaikan perasaan orang lain. Mereka mengawal ahli keluarga mereka melalui keganasan, membuat keputusan utama dan menganiaya pasangan mereka.

Faktor Keluarga
Sesetengah pendera mungkin telah dibesarkan dalam persekitaran keganasan. Mereka mungkin telah mengalami keganasan keluarga di zaman kanak-kanak mereka dan belajar tingkah laku ganas dari keluarga mereka.

Faktor Sosial
Para pendera cenderung mempunyai idea tradisional mengenai peranan wanita dan lelaki, dimana wanita harus tunduk kepada lelaki. Mereka tidak boleh menerima bahawa wanita mempunyai hak untuk membuat keputusan tentang kehidupannya sendiri seperti pergi bekerja.

Faktor Psikologi
Pendera mungkin mengalami masalah psikologi dan mengalami gangguan personaliti yang berkaitan dengan perubahan mood yang teruk, berbohong, masalah seksual, penyalahgunaan dadah, atau tingkah laku bunuh diri.

Soal Jawab Keganasan Rumah Tangga

Adakah pasangan saya akan dipenjarakan jika saya membuat laporan polis?
Di bawah Akta Keganasan Rumah Tangga, keganasan rumah tangga kini menjadi jenayah. Tujuan laporan polis anda adalah untuk memfailkan aduan rasmi mengenai keganasan pasangan anda dan tidak segera memasukkannya ke penjara.

Apabila anda membuat laporan polis, Pegawai Penyiasat polis akan menghubungi pasangan anda untuk siasatan. Setelah menyelesaikan siasatan, Timbalan Pendakwa Raya akan memutuskan sama ada untuk mendakwa pasangan anda berdasarkan keganasannya dan bukti yang dikumpulkan. Sekiranya pasangan anda didapati bersalah oleh mahkamah, dia akan dipenjarakan.

Bagaimana jika polis enggan mengambil laporan saya?
Tiada pegawai polis boleh menolak mana-mana orang daripada membuat laporan di mana-mana balai polis. Sekiranya berlaku kepada anda, anda boleh mengadu kepada Ketua Balai Polis di balai polis sendiri.

Bolehkah saya menghubungi polis jika saya dikurung oleh suami saya?
Ya awak boleh. Panggil 999 dan mereka akan mengarahkan panggilan anda ke balai polis terdekat. Beritahu polis alamat rumah anda dan mereka akan segera menghantar pegawai polis ke rumah anda. Sekiranya pasangan anda berada ketika polis tiba, beranikan diri memberitahu polis bahawa anda memerlukan pertolongan. Kemudian, ikut pegawai polis ke balai polis dan anda mungkin secara rasmi membuat laporan polis terhadap pasangan anda kerana mengunci anda di dalam rumah anda.

Jika saya meninggalkan rumah saya, adakah saya mempunyai hak untuk mengambil anak-anak saya?
Kedua-dua bapa dan ibu mempunyai penjagaan dan penjagaan yang sama dengan anak-anak. Anda mempunyai hak untuk membawa mereka bersama anda apabila anda meninggalkan rumah anda. Ini penting jika anda takut bahawa pasangan anda mungkin mendera anak anda atau mereka masih muda dan pasangan anda mungkin tidak dapat menjaga mereka.

Bagaimanakah saya dapat mengambil barangan saya selepas meninggalkan rumah?
Selepas anda membuat laporan polis, beritahu Pegawai Penyiasat polis bahawa anda perlu mengutip barang-barang anda. Mereka akan mengarahkan seorang pegawai polis untuk menemani anda ke rumah anda untuk mengumpul barang-barang anda. Anda juga boleh ditemani pegawai kebajikan juga.

Bagaimana jika pasangan saya menyakitkan atau mengancam saya setelah saya memperoleh Perintah Perlindungan Interim?
Anda perlu membuat laporan polis dan menghubungi Pegawai Penyiasat polis dengan segera. Sekiranya Perintah Perlindungan Interim (IPO) anda dilampirkan dengan kuasa penangkapan, Pegawai Penyiasat boleh mengambil tindakan segera dengan menangkapnya. Dalam proses memohon untuk IPO, adalah dinasihatkan untuk meminta majistret untuk kuasa penangkapan dilampirkan kepada IPO. Anda boleh bertanya dengan pegawai kebajikan anda mengenai perkara ini.

Sebagai seorang Islam, jika saya dipukul oleh suami saya, bagaimana caranya saya meninggalkan rumah saya tanpa dituduh nusyuz?
Anda boleh pergi ke Pejabat Agama untuk membuat aduan tentang penderaan. Anda perlu memberitahu pegawai agama bahawa anda telah meninggalkan rumah untuk mencari tempat yang lebih selamat. Lebih baik jika anda mempunyai laporan polis mengenai insiden penderaan anda.

Bolehkah saya membuat laporan polis terhadap pasangan saya dan memaklumkan pihak polis tidak mengambil sebarang tindakan?
Ya awak boleh. Laporan itu boleh dibuat untuk keselamatan dan juga disimpan sebagai rekod penderaannya terhadap anda.

Di manakah saya boleh pergi jika keganasan berlaku pada waktu malam dan saya tidak mempunyai sesiapa?
Anda boleh pergi ke hospital kerajaan terdekat di Kecemasan & Trauma. Beritahu jururawat kakitangan yang bertanggungjawab mengenai keadaan kecemasan anda dan bahawa anda memerlukan tempat yang selamat untuk bermalam. Jururawat akan menguruskan bilik untuk anda. Anda boleh menghubungi WCC atau mana-mana NGO lain untuk membantu keesokan harinya.

Sekiranya teman lelaki saya memukul saya, bolehkah saya membuat laporan polis?
Ya, anda boleh membuat laporan polis untuk serangan. Walau bagaimanapun, Akta Keganasan Rumah Tangga tidak meliputi hubungan ini.

Semak poster dan sumber berguna lain yang boleh anda gunakan berkaitan dengan keganasan rumah tangga.

Mitos & Fakta Keganasan Rumah Tangga

Melawan Mitos Mengenai Keganasan Rumah Tangga

Mitos: Perkahwinan yang tidak berdasarkan cinta sering menyebabkan pertengkaran dan berakhir dengan keganasan rumah tangga.
Realiti: Perkahwinan berlandaskan cinta tidak menjamin kebebasan daripada penderaan. Mengasari isteri berlaku dalam perkahwinan berlandaskan cinta dan juga dalam perkahwinan yang diatur oleh keluarga.

Mitos: Penggunaan alkohol dan dadah menyebabkan penderaan.
Realiti: Mabuk hanyalah alasan untuk tingkah laku kasar dan bukan penyebabnya. Banyak hubungan yang tidak shiat melibatkan isu kerbergantungan kepada alkohol dan dadah. Walau bagaimanapun, penyalahgunaan dan kebergantungan dadah adalah dua isu berasingan. Penyelidikan menunjukkan bahawa walaupun pendera berhenti merokok atau menggunakan dadah, penderaan boleh terus berlaku. Dia hanya mencari sesuatu untuk orang lain untuk persalahkan kerana kelakuannya.

Mitos: Hanya lelaki miskin dan tidak berpelajaran yang mendera isteri mereka.
Realiti: Lelaki dari semua jenis latar belakang sosial mendera dan mengasari isteri mereka. Keganasan rumah tangga mungkin kelihatannya menjadi masalah terutamanya orang miskin, kerana wanita kelas menengah dan atas sering mempunyai cara dan sumber untuk menyembunyikan keganasan. Wanita yang didera dengan sumber yang kurang akan terlihat kerana mereka harus mencari kepada institusi awam, seperti polis dan hospital, untuk bantuan.

Mitos: Hanya lelaki yang gagal dalam aspek lain kehidupan mereka akan mendera isteri mereka.
Realiti: Lelaki yang berjaya juga menewaskan isteri mereka. Isteri-isteri lelaki yang berjaya lebih keberatan untuk mendedahkan suami mereka yang berprofil tinggi, kerana ini boleh mengancam kedudukan sosialnya, perniagaan atau pekerjaannya, dan sering sekali sumber pendapatannya sahaja.

Mitos: Wanita yang didera telah melakukan sesuatu untuk menyebabkan penderaan.
Realiti: Tidak seorang pun, termasuk wanita, bertanggungjawab terhadap tingkah laku pasangan yang kasar. “Itu salahnya” adalah pernyataan yang kerap digunakan sebagai alasan untuk tingkah laku pelaku apabila kebanyakan wanita berusaha bersungguh-sungguh untuk menyenangkan pasangan mereka yang kasar. Pelaku memilih untuk mendera pasangannya, tanpa mengira tingkah laku wanita itu.

Mitos: Wanita sentiasa boleh meninggalkan hubungan.
Realiti: Wanita sering tinggal dalam hubungan yang merosakkan kerana mereka takut atau mereka merasa bersalah meninggalkan hubungan tersebut. Kadang-kadang, mereka tinggal demi anak-anak mereka atau mereka bergantung pada kewangan kepada suami mereka.

Mitos: Hubungan yang menyakitkan tidak akan berubah menjadi lebih baik.
Realiti: Kunci untuk menukar hubungan tidak sihat adalah kesediaan untuk pelaku tanggungjawab terhadap tindakannya. Sekiranya pendera mengakui tindakannya, mahu berubah, dan mencari kaunseling, maka dia mempunyai peluang untuk berubah. Sekiranya pendera tidak akan menerima tanggungjawab ini dan enggan berubah, peluang terbesar wanita untuk hidup tanpa kekerasan adalah untuk meninggalkan hubungan tersebut. Apabila wanita itu bersedia untuk menetapkan batas-batas yang sesuai untuk dirinya sendiri, percaya kepada nilai-nilai dan nilai-nilainya sebagai manusia, dan mengembangkan dan menggunakan sumber-sumber dan sistem sokongan yang tersedia untuknya, dia akan mengambil langkah ke arah mencari keamanan dalam hidupnya.

Undang-undang Keganasan Rumah Tangga di Malaysia

Dengan Akta Keganasan Rumah Tangga 1994, keganasan rumah tangga bukan lagi perkara peribadi tetapi kebimbangan masyarakat. Ia adalah jenayah di bawah Kanun Keseksaan. (Organisasi wanita Malaysia melobi selama hampir satu dekad sebelum Akta Keganasan Rumah Tangga diluluskan pada 1994.)

Sila rujuk Akta Keganasan Rumah Tangga:

Rujuk bahan sumber.

Kembali ke laman utama.