Penderaan Seksual Kanak-kanak

Mendapatkan Bantuan

Bagaimanakah saya boleh membantu seseorang kanak-kanak yang diseksa secara seksual?

 • Tetap tenang dan yakin
 • Percaya kepada mangsa
 • Dengar tetapi jangan beri tekanan untuk mendapatkan maklumat
 • Memberi jaminan kepada kanak-kanak tersebut bahawa ia bukan salahnya
 • Benarkan kanak-kanak mengekspresikan diri dan perasaan
 • Jangan cuba mengatasi masalah tersebut bersendirian
 • Lindungi kanak-kanak tersebut daripada penderaan lanjut
 • Dapatkan rawatan dengan segera
 • Laporkan kepada jabatan kebajikan masyarakat / polis di daerah anda
 • Menolong kanak-kanak itu untuk meneruskan kehidupan seperti biasa
 • Teruskan untuk memberi sokongan
Melaporkan Penderaan Seksual Kanak-kanak

Bawa Mangsa ke Hospital Bawa kanak-kanak itu untuk mendaftar di Jabatan Kecemasan di mana-mana hospital kerajaan. Kanak-kanak akan seterusnya dibawa ke Pusat Krisis Bersepadu (OSCC) untuk mendapatkan rawatan perubatan primer. Pasukan SCAN (Penderaan dan Pengabaian Kanak-kanak yang Disyaki) dari Hospital akan memeriksa kanak-kanak itu. Peperiksaan, pengambilan darah, dan semua bukti spesimen akan dilakukan di OSCC. Bukti yang dikumpul akan diserahkan kepada polis untuk penyiasatan. Selepas pemeriksaan di OSCC, kanak-kanak akan dimasukkan ke wad kanak-kanak. Laporan pemeriksaan akan dihantar ke wad untuk doktor untuk tindak lanjut. Doktor akan merujuk kanak-kanak tersebut kepada pembantu perubatan dan psikiatri kanak-kanak untuk kaunseling. Semasa kanak-kanak dimasukkan ke hospital, dia akan mendapat perhatian perubatan dan kaunseling. Apabila keadaan kanak-kanak itu semakin baik dan boleh pulang ke rumah, pekerja jabatan kebajikan masyarakat daerah bertanggungjawab memastikan anak itu ditempatkan di rumah yang selamat.

Laporkan kes kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat Laporkan kes penderaan kanak-kanak kepada Pegawai Kebajikan Masyarakat. Selepas menerima laporan itu, kanak-kanak itu akan dibawa ke hospital (Jabatan Pediatrik) oleh seorang Pegawai Kebajikan Masyarakat untuk mendapatkan rawatan perubatan dan mengesahkan jika telah didera secara seksual. Sekiranya laporan perubatan mengesahkan bahawa kanak-kanak itu telah didera secara seksual, doktor kemudian membuat laporan polis. Pegawai Kebajikan Masyarakat dengan Perintah Mahkamah boleh mengadakan lawatan ke rumah untuk memastikan kanak-kanak itu dalam keadaan yang baik dan juga memberikan kaunseling untuk kanak-kanak dan ibu bapa (jika anak tinggal bersama ibu bapa).

Buat Laporan Polis Laporan diambil oleh pegawai polis yang bertugas dan kanak-kanak itu akan dibawa ke hospital untuk pemeriksaan kesihatan. Kes ini juga akan dilaporkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat. Kes ini akan dirujuk kepada Pegawai Penyiasat (IO) di balai polis untuk siasatan lanjut. Anda boleh membuat laporan di mana-mana balai polis tanpa mengira sama ada insiden berlaku di dalam / luar bidang kuasa balai polis.

Sebelum membuat laporan polis, dapatkan fakta berikut:

 • Apakah kejadian tersebut?
 • Bilakah ia berlaku?
 • Di manakah ia berlaku: lokasi, nama bandar, kampung, jalan, nombor rumah
 • Siapa yang terlibat: identiti atau perihal berkenaan suspek atau saksi?
 • Bagaimana ia berlaku?
 • Kerosakan, kerugian atau sebarang kecederaan yang dialami.
Bagaimana Saya Boleh Mencegah Penderaan Seksual Kanak-kanak?

Mendidik diri sendiri
Tonton video ini.

Lindungi Anak anda Hati-hati dengan siapa yang anda tinggalkan anak anda bersama dan di mana anda tinggalkan dia. Pelaku boleh menjadi rakan atau ahli keluarga serta orang asing.

Biasanya Bukan Orang yang Tidak dikenali
Ia adalah mitos untuk menganggap bahawa hanya orang yang tidak dikenali adalah pelaku penderaan seksual kanak-kanak. Malah, sesiapa yang mempunyai akses kepada kanak-kanak boleh melakukannya. Dalam 85% kes yang dilaporkan, pesalah adalah seseorang yang dikenali oleh kanak-kanak yang menjadi mangsa. Ajar anak anda untuk mengenali tingkah laku pelaku dan dengan cepat memberitahu orang dewasa yang dipercayai, atau gurunya tentang kejadian tersebut.

Memahami anak anda
Bina hubungan yang baik dengan anak anda supaya dia boleh bercakap dengan anda. Kanak-kanak jarang berbohong tentang penderaan seksual. Kanak-kanak kecil tidak boleh membuat cerita tentang orang yang melakukan perbuatan seks kepada mereka. Mereka hanya tidak mempunyai pengetahuan yang cukup untuk dapat membuat cerita sedemikian.

Dengar anak anda Menjadi keperluan khusus untuk membuat kenyataan positif. Berikan sokongan, keselesaan, dan pendengar yang aktif dengan fokus terhadap melihat mata mereka, mengangguk dan menggunakan frasa seperti, “Ya”, “Saya melihat …”, “Mmm …” atau pengulangan kata kunci. Bersabar dan gunakan bahasa yang difahami oleh kanak-kanak. Galakkan kanak-kanak untuk bercakap dengan mengatakan perkara seperti: “Adakah anda ingin memberitahu saya apa yang mengganggu anda? Kita boleh mencuba untuk mengatasinya bersama”, ” Sila pergi”, ” Ambil masa anda ” dan “Ada apa-apa lagi yang anda ingin bincangkan? “

Percayalah anak anda
Sentiasa percaya anak itu dan biarkan dia tahu; Seorang kanak-kanak tidak membohongi perkara tersebut. Anak anda akan memerlukan kepercayaan dan sokongan anda apabila dia mencari bantuan anda. Cuba jangan menggunakan komen seperti “Saya sudah mengingatkan anda sejak dari awal berkenaan perkara ini” atau “Mengapa anda begitu bodoh” kerana ini akan menyebabkan kanak-kanak menyalahkan diri sendiri. Gunakan kenyataan positif seperti “Saya percaya anda” atau “Maafkan saya ini berlaku kepada anda.”

Anak anda tidak boleh dipersalahkan
Biasanya kanak-kanak terlalu takut untuk memberitahu anda tentang penderaan kerana pelaku adalah seseorang yang mempunyai kuasa atau kuasa atas mereka. Mereka juga boleh takut bahawa anda akan marah atau anda akan menyalahkan mereka kerana apa yang berlaku. Jika kanak-kanak tersebut mempercayai anda, ianya cukup untuk dia memberitahu anda mengenai kejadian yang telah berlaku, termasuk yang melibatkan cinta dan seks dengan sesiapa sahaja. Oleh itu belajarlah untuk menenangkan dan meyakinkan anak anda bahawa apa yang berlaku bukanlah kesalahannya.

Ajarkan Anak Anda Penjagaan Keselamatan Tubuh Badan Mereka Kanak-kanak harus diajar untuk mencintai dan menghormati tubuh mereka sendiri, dan ada peraturan tertentu mengenai apa yang orang dewasa dapat lakukan kepada mereka. Ia juga penting untuk menekankan bahawa terdapat cara menyentuh yang betul dan salah. Kanak-kanak dapat menilai sama ada sesuatu yang betul atau salah dengan mempercayai perasaan mereka dan mendengar perasaan mereka.

Ia adalah badan saya. Tubuh saya istimewa dan penting. Saya perlu mencintai dan menjaganya. Anda boleh mengajar anak anda bahawa apa yang diliputi oleh seluar dalamnya dipanggil bahagian peribadi dan ia hanya miliknya dan tidak boleh disentuh oleh sesiapa saja atau tanpa izinnya. Tekankan bahawa bahagian peribadi disentuh hanya untuk tujuan kebersihan dan juga sebab-sebab perubatan, misalnya doktor.

Perbendaharaan kata yang sesuai untuk bahagian-bahagian tubuh Gunakan kata-kata anatomi seperti zakar, faraj, payudara dan bukannya kata penghakiman seperti “pek-pek” (faraj), dan “kote” (zakar). Adalah penting untuk menggunakan perkataan yang betul untuk bahagian-bahagian badan kerana jika seseorang menyentuh bahagian peribadi mereka, mereka dapat memberitahu anda apa yang terjadi.

Kanak-kanak mungkin menyatakan diri mereka dengan cara lain misalnya. melalui mainan atau lukisan. Anda boleh menyediakan mainan lembut dan / atau pensel warna untuk kanak-kanak untuk menunjukkan kepada anda apa yang berlaku kepadanya.

 • Galakkan kanak-kanak itu untuk meneruskan kehidupan normal sambil membenarkannya bercakap tentang serangan atau penyalahgunaan setiap kali dia inginkan.
 • Dapatkan perhatian perubatan untuk kanak-kanak dan melaporkan penyalahgunaan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Hubungi kami untuk membantu kanak-kanak berurusan dengan trauma.

Ajar anak anda untuk mendengar gerak hatinya sendiri Kanak-kanak boleh belajar untuk mempercayai perasaan mereka tentang orang dan menyentuh dan ada suara di dalamnya (intuisi) yang secara naluri akan memberitahu mereka apabila ada perkara yang salah. Apabila sentuhan membuat kanak-kanak merasa keliru dan tidak selesa, itu adalah suara dalamannya (gerak hati) memberitahu dia bahawa sentuhan itu buruk. Ajar anak anda mempercayai suara dalaman.

Tiada rahsia dalam kalangan keluarga Cuba untuk tidak mempunyai rahsia di kalangan ahli keluarga. Selalunya pemangsa memberitahu kanak-kanak bahawa “ini adalah rahsia antara anda dan saya.” Ini menyebabkan perasaan bersalah dan dengan itu dia mendedahkan penderaan. Katakan kepadanya bahawa dia benar untuk memberitahu dan bahawa dia tidak perlu menyimpan rahsia yang membuatnya berasa takut atau tidak selesa.

Memahami Penderaan Seksual Kanak-kanak

Penderaan seksual kanak-kanak adalah eksploitasi ke atas seorang kanak-kanak untuk kepuasan seksual oleh orang dewasa atau orang yang lebih tua. Ia dipanggil sumbang mahram jika berlaku di antara ahli keluarga, termasuk ibu, bapa, datuk nenek, ibu saudara, sepupu, keluarga angkat atau keluarga tiri, anak-anak atau saudara-saudara yang sah atau tidak sah.

Penderaan seksual kanak-kanak tidak boleh dikelirukan dengan hubungan fizikal antara orang dewasa dan kanak-kanak yang suka antara satu sama lain atau ungkapan kasih sayang. Orang dewasa yang bertanggungjawab mengehadkan perlakuan fizikal mereka dengan seorang kanak-kanak, menghormati mereka dan pada masa yang sama, mengekalkan hubungan yang sihat, dan saling mengasihi.

Menurut statistik parlimen, pada tahun 2017, daripada jumlah 1,951 kes rogol yang dilaporkan, 80% daripada mangsa adalah kanak-kanak, di bawah umur 18 tahun. Kebanyakan pelaku atau penderaan biasanya orang yang dikenali kepada kanak-kanak seperti bapa, bapa tiri, saudara mara, datuk nenek, guru tuisyen dan jiran.

Seorang kanak-kanak yang didera secara seksual merasakan bahawa kehidupan mereka berbeza dengan anak-anak lain. Kanak-kanak mungkin mengalami gangguan emosi seperti:

Takut

 • Pada pelaku
 • Melakukan salah
 • Kehilangan orang dewasa yang rapat dengan mangsa
 • Keluar dari rumah
 • Berbeza dengan orang lain

Marah

 • Pada pelaku
 • Kepada orang dewasa lain yang tidak memberi perlindungan
 • Pada diri sendiri (berfikir mereka yang menyebabkan masalah ini)

Keliru

 • Mereka masih suka pada pelaku
 • Emosi mereka sentiasa berubah

Sedih

 • Sesuatu telah diambil daripada mereka
 • Mengurung diri dalam bilik
 • Matang terlalu awal
 • Dibelot oleh seseorang yang percaya

Bersalah

 • Mereka tidak dapat menghentikan kesalahan ini
 • Percaya bahawa mereka yang “membenar” kesalahan ini
 • Merahsiakan kesalahan ini

Malu

 • Kerana telah mengalami penderaan ini
 • Dengan tindak balas badan mereka setelah penderaan berlaku

Memencilkan diri

 • Sebab merasakan ada sesuatu yang tidak kena pada diri mereka
 • Terpaksa mengahdapi masalah ini secara seorang diri
 • Sukar menceritakan tentang penderaan yang telah dialami

Mengenalpasti Tanda-tanda Penderaan Seksual Kanak-kanak

Anda mungkin mengalami kesukaran mengenal pasti kanak-kanak yang didera secara seksual jika dia tidak memberitahu anda secara langsung. Perhatikan tingkah laku mereka jika anda mengesyaki kanak-kanak itu telah didera secara seksual.

Tanda-tanda fizikal:

 • Gatal-gatal pada alat kelamin atau dubur
 • Sakit atau kecederaan alat kelamin / dubur
 • Sakit ketika membuang air kencing
 • Lelehan dari faraj / zakar
 • Sakit perut
 • Penyakit kelamin
 • Kehamilan

Tanda-tanda tingkah laku:

 • Suka berpaut
 • Mengasingan diri/ menghisap jari
 • Terbuang air kecil (kencing) di tempat tidur
 • Ponteng sekolah
 • Prestasi yang lemah di sekolah
 • Melarikan diri
 • Penyalahgunaan arak dan dadah
 • Percubaan bunuh diri
 • Melancap dengan berlebihan
 • Tingkah laku menggoda
 • Pengetahuan dan aktiviti seksual tidak sesuai untuk umur

Tanda-tanda psikologi:

 • Sakit kepala, perut atau dada
 • Keletihan
 • Insomnia
 • Pening
 • Sering menangis
 • Histeria
 • Ketakutan yang tidak menentu
 • Hilang selera makan
 • Kurang tumpuan
 • Kurang keyakinan diri

Jenis Penderaan Seksual

Sentuhan fizikal

 • Meraba alat kelamin kanak-kanak
 • Memaksa kanak-kanak meraba alat kelamin pelaku
 • Pelakuan secara terus atau percubaan dalam memasukkan alat sulit ke dalam faraj, mulut atau dubur kanak-kanak dengan objek, jari pesakit atau zakar
 • Eksploitasi kanak-kanak melalui pelacuran atau pornografi kanak-kanak
 • Rangsangan dari segi perkataan
 • Panggilan telefon lucah
Mitos & Fakta Penderaan Seksual Kanak-kanak

Mematahkan Mitos Mengenai Penderaan Seksual Kanak-kanak

Mitos: Ia hanya berlaku kepada anak orang lain.
Realiti: Mangsa boleh datang dari mana-mana kelas sosioekonomi, seks, atau agama

Mitos: Pelaku seksual adalah orang yang tidak dikenali, pelik, atau orang jahat.
Realiti: Kebanyakan pesalah diketahui mangsa sendiri (iaitu rakan-rakan, saudara-mara, jiran, guru dan lain-lain)

Mitos: Penderaan seksual kanak-kanak biasanya melibatkan keganasan.
Realiti: Kekerasan jarang digunakan. Kebanyakan pesalah bergantung kepada rasuah dan mengancam daripada memaksa mangsa, atau meyakinkan kanak-kanak bahawa tiada siapa yang akan mempercayainya. Kanak-kanak sering diajar untuk mematuhi orang yang berkuasa (orang dewasa) tanpa mempersoalkan dan dengan itu menjadi mangsa penderaan seksual yang rentan.

Mitos: Kanak-kanak berbohong tentang penderaan seksual atau membayangkan ia berlaku.
Realiti: Sangat jarang berlaku untuk kanak-kanak berbohong tentang perkara-perkara seperti itu. Lebih kerap, seorang kanak-kanak boleh menarik balik atau menyimpan pendedahan terlebih terdahulu untuk mengelakkan panik, ketidakselesaan, atau tekanan keluarga.

Mitos: Pencabul kanak-kanak biasanya homoseksual.
Realiti: Sebilangan besar pencabul adalah heteroseksual.

Mitos: Jika perlakuan seksual yang melibatkan kemasukkan zakar dalam faraj/dubur tidak berlaku, maka tidak ada yang benar-benar berlaku.
Realiti: Serangan seksual tidak kira hanya dengan kemasukkan zakar ke dalam faraj/dubur malah meliputi semua perlakuan seksual yang lain. Kanak-kanak akan merasa tidak berdaya, kemarahan, rasa bersalah, malu, dan kekeliruan.

Mitos: Pesalah boleh dipercayai jika mereka berjanji tidak akan melakukannya lagi.
Realiti: Pesalah tidak akan berhenti kecuali dia mendapat bantuan. Pesalah penceroboh cenderung untuk menyekat perlakuan jijik mereka kepada keluarga tetapi ada juga yang mencari mangsa di luar keluarganya. Mereka harus dipaksa untuk mendapatkan bantuan profesional.

Mitos: Jika sesuatu “seperti itu” berlaku, ibu mangsa sentiasa tahu.
Realiti: Banyak ibu tidak tahu, tetapi menyalahkan diri mereka kerana tidak mengetahui selepas pendedahan dibuat. Sebaliknya, terdapat kes-kes yang ibu menyedari penderaan itu tetapi kerana takut kepada suaminya, dia tidak mendedahkan kelakuannya.

Undang-undang Penderaan Seksual Kanak-kanak di Malaysia

Undang-undang yang berkaitan dengan Penderaan Seksual Kanak-kanak di Malaysia

Rujuk bahan sumber.

Kembali ke laman utama.