Gangguan Seksual

Mendapatkan Bantuan

Mendapatkan Bantuan untuk Gangguan Seksual

Jika anda diganggu secara seksual di tempat kerja anda, beritahu penganggu bahawa kelakuannya tidak diingini dan anda mahu dia berhenti. Katakanlah dengan tegas sehingga penyerang tahu bahawa anda rasa terganggu!

Berikut adalah beberapa cara anda boleh lakukan:

 • “Apabila anda melihat saya seperti itu, saya berasa tidak selesa. Saya minta kamu menghentikannya. “
 • “Saya telah berkata ‘tidak’ sebelum apabila anda telah bertanya kepada saya, dan saya tidak akan mengubah fikiran saya. Sekiranya anda tidak berhenti, saya perlu memberitahu bos (atau pengurus, guru, dll.) Tentangnya.”
 • “Saya akan menghantar laporan jika anda menyentuh saya (bercakap dengan saya, katakan itu, ini dan sebagainya) sekali lagi.”
 • “Ya, saya boleh merasa kelakar. Tetapi apa yang anda katakan bukanlah jenaka – ia adalah gangguan seksual. Sekiranya anda tidak berhenti, saya perlu bercakap dengan bos kami (pengurus, pengetua, dll.). “

Sekiranya gangguan itu berterusan, berbual dengan seseorang di organisasi anda yang boleh membantu anda. Pendekatan Pegawai Sumber Manusia atau Penasihat Gangguan Seksual dan Wakil Pekerja/Kesatuan anda. Sekiranya Pengurus atau Penyelia anda yang mengganggu anda, bercakap dengan orang yang lebih senior, serta Pegawai Peribadi dan Wakil Kesatuan anda.

Catat butiran tentang bila, di mana dan bagaimana kejadian itu berlaku. Jika orang yang sama juga mengganggu mana-mana rakan sekerja anda, minta mereka menyimpan rekod juga. Ini boleh membantu membuka kes terhadap pengacau anda.

Sekiranya tidak ada satu pun dari ini atau jika tiada tindakan diambil oleh majikan anda, maka anda harus meminta pertolongan dari luar organisasi yang anda kerja.

(a) Mengadu kepada Jabatan Buruh di negeri anda Kerajaan Malaysia telah meminda pekerjaan pada tahun 2012. Apabila anda membuat aduan kepada Jabatan Buruh, Jabatan boleh menekan majikan anda untuk meneliti perkara anda secara serius dengan meminta siasatan dalaman.

(b) Membuat Laporan Polis Secara sah, tidak ada undang-undang gangguan seksual khusus di Malaysia. Oleh itu, sekiranya laporan polis dibuat, pihak polis perlu melihat kepada undang-undang jenayah am (Kanun Keseksaan) untuk memutuskan mana kesalahan tertentu untuk mengenakan caj pesalah itu. Kes itu kemudiannya akan diperlakukan seperti mana-mana kes kesalahan seksual yang lain.

Sekali lagi, membuat laporan polis juga boleh menjadi alat yang berkesan. Sebagai tambahan kepada siasatan polis dan tuduhan yang mungkin di mahkamah, ia boleh menghantar mesej yang jelas kepada penyerang itu bahawa dia tidak dapat menjauhkannya kerana pihak polis menyedari perkara itu.

(c) Saman Penganggu Ia mungkin untuk memfailkan saman sivil terhadap pelaku di bawah keadaan tertentu. Jika anda ingin mengambil langkah ini, anda perlu berunding dengan seorang peguam untuk mendapatkan pendapat mengenai fakta-fakta kes anda. Walau bagaimanapun, pergi ke mahkamah biasanya merupakan proses yang mahal dan memakan masa.

Membuktikan kes gangguan seksual sukar – kerana gangguan biasanya berlaku secara peribadi, mungkin ada kekurangan saksi. Selain itu, ketiadaan undang-undang tertentu mengenai gangguan seksual boleh menjadikannya suatu masalah yang menimbulkan kes. Tetapi ada orang di tempat kerja anda, serta kumpulan lain, seperti kesatuan sekerja yang dapat menyokong anda.

Bercakap dan anda boleh membantu diri anda dan mangsa lain yang menjadi penyerang yang sama. Kes anda juga boleh membantu mencegah pelaku mengulangi kesalahan itu pada masa akan datang. Jadi jangan berhenti!

Memahami Gangguan Seksual

Apakah itu Gangguan Seksual?

Gangguan seksual adalah apa-apa kelakuan yang tidak diingini yang bersifat seksual yang mempunyai kesan gangguan verbal, tanpa lisan, psikologi atau fizikal. Wanita diganggu secara seksual di jalanan, dalam pengangkutan awam, dan, sangat kerap, di tempat kerja.

Gangguan seksual mewujudkan suasana pembelajaran, kerja atau hidup yang tegang, menakutkan atau bermusuhan. Kedua-dua lelaki dan wanita adalah mangsa dan pelaku. Gangguan seksual boleh berlaku di antara anggota jantina bertentangan atau jantina yang sama. Ia boleh berlaku di antara orang yang mempunyai status atau status yang sama.

Peraturan asas adalah: Mungkin gangguan seksual jika orang merasa tidak tenteram atau terancam. Tidak kira apa yang dimaksudkan oleh penyerang itu!

Rujuk bahan sumber di sini.

Soal Jawab & Gangguan Seksual

Apa yang boleh saya lakukan jika saya diberhentikan oleh syarikat saya kerana mengadu tentang gangguan seksual?
Jika anda dibuang kerja kerana anda menyuarakan bantahan terhadap gangguan, anda harus menulis untuk pergi ke Jabatan Perhubungan Perusahaan dan memfailkan aduan dalam tempoh 60 hari. Kami menggalakkan mangsa gangguan seksual untuk bercakap, supaya dengan sokongan dan bukti yang cukup, kerajaan akan meletakkan undang-undang dan dasar yang berkesan terhadap gangguan itu.

Bagaimana pula jika saya terpaksa meletak jawatan kerana keadaan menjadi sangat buruk?
Sekiranya anda meletakkan jawatan kerana situasi itu teruk, ini dipanggil “pemecatan konstruktif” (constructive dismissal) dan anda juga boleh mengambil tindakan untuk ini, tetapi anda perlu membuktikan bahawa anda mempunyai anda telah mencuba pelbagai cara untuk mendapatkan gangguan untuk berhenti. Nyatakan sebab di surat peletakan jawatan anda. Pergi ke Jabatan Perhubungan Perusahaan di negara anda dan adakan aduan dalam tempoh 60 hari. Jabatan ini akan memeterai antara anda dan majikan anda – ini adalah di mana semua dokumentasi dan bukti yang anda simpan (seperti cirit-birit, surat dari kaunselor, memo kepada majikan anda, surat peletakan jawatan anda yang menyatakan bahawa anda telah meninggalkan kerana gangguan) akan menjadi sangat penting. Sekiranya penyelesaian tidak dapat dicapai, Kementerian Sumber Manusia akan dapat memutuskan sama ada kes anda akan dirujuk ke Mahkamah Perusahaan untuk penyelesaian.

Jika saya membuat laporan polis, undang-undang apa yang boleh digunakan pihak polis atau pendakwaan untuk mengenakan bayaran kepada pesalah di mahkamah?
Walaupun tiada undang-undang tertentu mengenai gangguan seksual, terdapat beberapa bahagian dalam Kanun Keseksaan yang boleh digunakan oleh polis untuk melindungi situasi gangguan seksual, seperti:

 • Seksyen 354: Serangan atau penggunaan pasukan jenayah dengan niat untuk menganggu kesopanan.
 • Seksyen 377D: Penghinaan pada kesopanan.
 • Seksyen 509: Perkataan atau gerak isyarat yang bertujuan menghina kesederhanaan seseorang.

Menyediakan laporan polis supaya siasatan yang diperlukan dapat dilakukan. Jika anda berdiam diri, anda tidak boleh menghentikan gangguan tersebut.

Adakah wanita sering jadi mangsa gangguan seksual?
Tidak tetapi kebanyakan kes melibatkan lelaki mengganggu wanita. Hanya sedikit lelaki yang terancam. Kadang-kadang, wanita juga mengganggu wanita lain.

Bagaimanakah anda mengetahui sama ada tingkah laku seksual “tidak dialu-alukan”?
Jika anda dapat merasakan bahawa seseorang merasa tidak selesa atau malu dengan apa yang anda lakukan, maka itu mungkin kelakuan yang tidak diinginkan. Sekiranya tingkah laku tidak mendapat galakan, atau jika dia mula menghindarkan anda atau menjadi terkejut dengan perlakuan tersebut, ini adalah tanda bahawa perhatian tidak diingini. Orang itu tidak perlu menyatakan “Tidak”.

Hanya dengan satu jenaka adakah ia dikira sebagai gangguan seksual?
Walaupun satu jenaka sahaja tidak boleh menjadi gangguan, ia boleh menyumbang kepada “persekitaran yang bermusuhan”. Dalam keadaan ini, persoalannya sama ada orang yang “munasabah” akan menyinggung perasaannya. Dalam kes-kes yang sangat serius, insiden tunggal boleh mewujudkan “persekitaran yang bermusuhan” sehingga menyinggung dan menakutkan bahawa ia mengganggu keupayaan seseorang untuk bekerja atau belajar. Sebagai contoh, majikan mencadangkan kepada pekerja bahawa jawatannya akan dipengaruhi olehnya jika dia membenarkan gangguan seksual.

Bagaimanakah kita dapat menghentikan gangguan seksual?
Anda boleh menghentikan gangguan seksual dengan cara ini:

 • Kongsi maklumat ini dengan orang lain.
 • Sokonglah orang yang anda kenal yang menghadapi masalah ini.
 • Galakkan mereka untuk bertahan dan mengambil tindakan.
 • Sekiranya anda memerhatikan perbuatan gangguan seksual, cukup berani untuk menjadi saksi.
 • Jangan menerima gangguan seksual sebagai cara mudah gurauan atau sebagai perkara jenaka. Beritahu dan beritahu mereka untuk berhenti.
 • Dasar sokongan dalam syarikat dan undang-undang anda yang bertujuan untuk mencegah gangguan seksual.

Mengapa sesetengah orang mengganggu orang lain secara seksual?
Kebanyakan orang yang menganiaya orang lain berbuat demikian secara sedar atau tidak sedar untuk menyatakan dominasi atau kuasa mereka. Orang lain mengganggu rakan sebaya mereka dalam usaha untuk mendapatkan kelulusan rakan sebaya.

Mitos & Fakta Gangguan Seksual

Membongkar Mitos mengenai Gangguan Seksual

Mitos: Jika seorang wanita berpakaian atau berperilaku seksi, dia meminta untuk diganggu secara seksual.
Realiti: Apabila seorang ahli perniagaan dirompak, kita tidak menyalahkannya kerana berpakaian dengan baik; kita menyalahkan perompak itu. Namun apabila seorang wanita dilecehkan secara seksual, kita menyalahkannya kerana cara dia kelihatan! Kajian mendapati bahawa mangsa gangguan seksual berbeza-beza mengikut rupa fizikal, jenis pakaian, umur, dan tingkah laku.

Mitos: Gangguan seksual adalah perkara kecil dan suatu keseronokan dan menggoda. Bagaimanapun, wanita menikmatinya walaupun mereka berpura-pura tidak!
Realiti: Wanita yang diganggu pasti tidak bersetuju dengan ini! Gangguan seksual tidak menggoda. Kajian menunjukkan bahawa gangguan seksusan tidak ada kaitan hubungannya dengan hubungan seksual atau minat seksual atau sosial yang ikhlas kepada pihak pelaku. Gangguan seksual adalah permainan kuasa yang menggunakan seksualiti untuk merendahkan orang lain. Kajian juga menunjukkan bahawa mangsa sering meninggalkan pekerjaan mereka untuk mengelakkan gangguan.

Mitos: Hanya wanita muda yang diganggu.
Realiti: Keganasan seksual berlaku kepada semua wanita pada suatu masa dalam kehidupan mereka, tanpa mengira usia, penampilan fizikal, atau status perkahwinan. Pelecehan seksual adalah tentang penyalahgunaan kuasa – mereka yang merasa dan lebih berkuasa, mengganggu dan menakut-nakuti orang yang tidak. Sebagai contoh, pekerja yang kerap menggangu biasanya akan TIDAK mengganggu majikannya, tetapi tidak akan takut mengganggu sesama pekerja, terutama jika dia tahu tidak ada tindakan yang akan diambil.

Mitos: Jika anda mengabaikan gangguan, ia akan hilang.
Realiti: Ia tidak akan. Kajian telah menunjukkan bahawa hanya mengabaikan tingkah laku tidak berkesan; Pengganggu biasanya tidak akan berhenti sendiri. Mengabaikan tingkah laku sedemikian mungkin dilihat sebagai persetujuan atau dorongan.

Mitos: Gangguan seksual jarang berlaku.
Realiti: Gangguan seksual sangat meluas. Ia menyentuh kehidupan 40 – 60% wanita bekerja, dan perkadaran yang sama dengan pelajar wanita di kolej dan universiti.

Mitos: Banyak wanita membuat dan melaporkan cerita-cerita palsu gangguan seksual untuk kembali ke majikan mereka atau orang lain yang telah menimbulkan kemarahan mereka.
Realiti: Penyelidikan menunjukkan bahawa kurang daripada 1% aduan adalah palsu. Wanita jarang mengajukan aduan walaupun mereka dibenarkan dalam berbuat demikian.

Undang-undang Gangguan Seksual di Malaysia

Undang-undang yang berkaitan dengan Gangguan Seksual

Gangguan seksual dilindungi di bawah bahagian XVA Akta Pekerjaan 1955. Malangnya, ia mempunyai banyak batasan. Sejak tahun 2000, WCC telah menerajui Kumpulan Tindakan Bersama untuk Kesaksamaan Gender (JAG) untuk berkempen untuk undang-undang gangguan seksual untuk Malaysia.

Walau bagaimanapun, Kod tidak undang-undang dan mengamalkan Kod secara sukarela untuk majikan. Memandangkan Kod memberikan panduan untuk siasatan dalaman sahaja, ia adalah langkah yang berkesan terhadap masalah ini

Kanun Keseksaan Terdapat beberapa bahagian dalam Kanun Keseksaan yang boleh memberi perlindungan. Walau bagaimanapun, ini hanya meliputi bentuk fizikal gangguan seksual.

Akta Pekerjaan
Di tempat kerja, gangguan seksual kini dilindungi di bawah Bahagian XVA Akta Pekerjaan, 1955.

Kod Amalan Pencegahan dan Pembasmian Gangguan Seksual di Tempat Kerja (1999) Kementerian Sumber Manusia menggunakan pengaruhnya untuk menggalakkan majikan mengamalkan Kod Amalan terhadap gangguan seksual dan mekanisme dalaman untuk mencegah gangguan seksual di tempat kerja. Kod ini diperkenalkan pada tahun 1999.

Pekeliling Jabatan Perkhidmatan Awam Dikemaskini 2018 Pada Disember 2018, Jabatan Perkhidmatan Awam (selepas ini dirujuk sebagai “JPA”) telah mengeluarkan garis panduan yang lebih komprehensif untuk mengendalikan gangguan seksual di tempat kerja untuk penjawat awam di negara ini (selepas ini disebut “Pekeliling”).

Rujuk bahan sumber.

Kembali ke laman utama.